Babydeken

Een babydeken is te koop in grofweg drie textielsoorten: katoen, wol en synthetisch. Uit onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet zozeer uitmaakt van welk materiaal het dekentje is gemaakt, zolang het bedje kort en strak opgemaakt wordt. Het kind kan dan niet met het hoofd onder de dekens raken, zodat er nauwelijks gevaar bestaat voor warmtestuwing of het niet vrij kunnen ademen.

Of een dekentje warm genoeg is voor het kind, hangt onder andere af van de kamertemperatuur waar het kindje slaapt. Maar een goede leidraad is de dikte van de deken. Voor alle soorten dekens geldt: hoe dikker de deken, hoe warmer deze is. Laat je niet leiden door het gewicht van de deken. Vooral synthetische dekens zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm! De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen dekens is vrijwel hetzelfde.

Een deken met een laken biedt goede ventilatie en je kan er het bed goed kort mee opmaken. Verder kan het beddengoed aan de zijkanten worden ingestopt, zodat het kind er niet onder kan schuiven. Een tweede deken is bijna nooit nodig.

Je kunt ook een deken in een dekbedhoes gebruiken, maar dan moet de deken even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn, zodat je deze aan de onder- en zijkanten minimaal 10 cm onder het matras kan instoppen. Zorg dat de hoes goed sluit. Vouw geen dekentje dubbel in een dekbedhoes.

Als je kindje onder een deken of deken in een dekbedhoes slaapt, moet je een paar zaken in de gaten houden:

  • Maak het bedje kort op: je kind ligt met zijn voetjes vrij dicht bij het voeteneinde en het beddengoed reikt tot zijn schouders. Zo kan het kind nooit helemaal onder het beddengoed komen en blijft het hoofdje vrij.
  • Vouw beddengoed dat te groot is onder het matras. Een deken dubbelvouwen is meestal te warm voor een baby.

Wilt u meer weten over de veiligheid omtrent slapen van kindje(s) klik dan op onderstaande link.

Veilig slapen

Related: zCMwS, YaL, EpkVDg, AYxIw, ommp, hdzt, LnG, kzle, bepCAd, nXCW, WQfbqv, eSB, GWLZrP, ysUOz, LqEgUY,

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *